Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κανονισμοί ασφαλείας!

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα όπλα airsoft είναι αεροβόλα μεν, αλλά όπλα δε.
Συμπεριφερόμαστε συνεπώς με αυτά (και προς αυτά) με τον ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα που αρμόζει και στα πραγματικά όπλα.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα όπλο πάντα ως αν να είναι γεμάτο και οπλισμένο.
Η φράση "Τα άδεια όπλα σκοτώνουν" από κάποιους μπορεί να θεωρείται υπερβολική αλλά δυστυχώς τα ατυχή και δυσάρεστα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που κάνει επικίνδυνα τα όπλα είναι η αφελής σιγουριά ότι είναι άδεια.
Μερικά βασικά για όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι και τα εξής:
1. Δεν στρέφουμε ΠΟΤΕ το όπλο προς κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο ή ζώο εάν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε.
2. Δεν κοιτάζουμε ΠΟΤΕ μέαα στην κάνη, εκτός εάν προηγουμένως έχουμε κάνει οπτικό έλεγχο απο την μεριά του κλείστρου ότι δεν υπάρχει φυσίγγιο ή στην περίπτωση μας bb στην θαλάμη (βλέπε και παραπάνω κανόνες για τα όπλα airsoft).
3. Το όπλο μας πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ασφαλισμένο με όσες ασφάλειες διαθέτει.
4. Δεν έχουμε γεμάτο γεμιστήρα επάνω στο όπλο ενώ το έχουμε αφήσει εκτός οπτικού μας πεδίου (κανονικά δεν πρέπει να είναι ποτέ εκτός οπτικού μας πεδίου).
5. Το δάκτυλο μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την σκανδάλη όταν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε άμεσα αλλά να είναι εκτός αυτής. Σε μια όχι και τόσο ακραία εκδοχή το νευρικό μας σύστημα ενδεχομένως να κινήσει ακούσια το δάχτυλό μας και να πυροδοτήσουμε παρά την θελησή μας ή στην πιό απλή περίπτωση να γλιστρήσουμε ή να πέσουμε και να πυροδοτήσουμε ακούσια το όπλο προς μη επιθυμητή κατεύθυνση.
6. ΠΑΝΤΑ προσέχουμε το πεδίο βολής μας πλάγια αλλά και πίσω απο τον "στόχο" μας, ώστε να μην χτυπήσουμε κάποιον που δύναται να περάσει εκείνη την στιγμή ανάμεσα από όπλο και τον στόχο ή και πίσω απο αυτόν.
7. Δεν δίνουμε το όπλο προς χρήση σε κάποιον μη γνωρίζοντα την σωστή χρήση και λειτουργία του (αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας) παρά μόνο εαν προηγουμένως τον έχουμε ενημερώσει και έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από αυτόν όσα επιβάλλεται να γνωρίζει.
8. Κατά την μεταφορά και φύλαξη του όπλου πρέπει να κρατάμε ξεχωριστά τον γεμιστήρα (άδειο) από το όπλο και όχι επάνω σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου